Jó tanácsok Önéletrajz készítéséhez

1. Terjedelem: Az ideális önéletrajz egy A/4-es oldalnál nem rövidebb és két oldalnál nem hosszabb.

2. Felépítés: A leginkább elfogadott forma a „Személyes adatok”, „Munkatapasztalat”, „Iskolai végzettség”, „Nyelvtudás”, „Számítástechnikai tudás”, „Hobbi” rovatokból áll, táblázatszerű, az egyes állomások mellett a kezdő és a befejezési időpont szerepel rendes vagy fordított időrendben.

3. Tartalom: A jó önéletrajz titka, hogy cégre és pozícióra íródik (tehát az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokra van kihegyezve), a lényeges elemeket – például a releváns munkatapasztalatot – bővebben, a főbb munkafeladatok, projektek felsorolásával fejtjük ki. Nem érdemes azonban valótlanságokat írni, mert azzal könnyen hitelünket veszíthetjük. Például a nyelvtudás valós szintje egy néhány perces beszélgetéssel azonnal kideríthető. A hobbira való rákérdezés is buktató lehet, ha csak divatból írtuk be.

4. Nyelvi igényesség: Sokat rontanak egy önéletrajz minőségén a nyelvtani hibák és az elütések. Éppen ezért elküldés előtt alaposan olvassuk át és nézessük át a helyesírásban jártas ismerősünkkel. Használjunk helyesírás-ellenőrző programot is, ám ne csak ebben bízzunk.

5. Ami kihagyható: Nem része az önéletrajznak a munkához nem kapcsolódó információ. Nem kell szót ejtenünk családi állapotunkról, gyermekeinkről és egy-egy rövidebb, a karrierünkhöz nem illeszkedő tanfolyam és munkahely is kihagyható. Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy ne legyen időben „lyuk” az önéletrajzunkban!

Tovább az Önéletrajz mintákhoz

Theme by Balage